top of page

Opas kihla- ja vihkisormuksen valintaan

Kihla- ja vihkisormusten vaihtamisen perinne on hyvin vanha. Egyptiläiset aloittivat sormusten käyttämisen symbolisena eleenä ikuisen rakkauden merkkinä. Hääsormus eli vihkisormus symboloi ympyränmuodolla ikuista rakkautta. Antiikin Roomassa vihkisormukset olivat yleensä rautaa tai kuparia, mutta myöhemmin alettiin käyttämään jalometalleja, kuten kultaa ja hopeaa. Kristinuskon myötä sormuksista tuli vahva symboli avioliitolle ja uskollisuudelle. Jokaisella kulttuurilla on omat symboliset merkityksensä vihki- ja kihlasormuksille.  Yhteistä kulttuurisille merkityksillä on se, että kihla- ja vihkisormukset ovat merkki sitoutumisesta ja lupauksesta rakastaa ja olla uskollinen toiselle henkilölle. Vaikka sormusten materiaalit, muodot ja tyylit vaihtelevat, niiden symbolinen merkitys on universaali ja pysyy edelleen tärkeänä osana vihki- ja kihlasormusten perinnettä.

Näin valitset unelmiesi sormuksen

Sopivan vihki- tai kihlasormuksen valinta voi olla haastavaa, jos et ole aiemmin ostanut tai teettänyt tilaustyönä sormuksia. Olen koonnut tälle sivulle tietoa kosinnasta ja vinkkejä täydellisen sormuksen valintaan ja suunnitteluun.

Kuka ostaa kihlasormuksen ja vihkisormuksen?

Yleensä kihlasormuksen hankkii se, joka tekee kosinnan.​ Monissa kulttuureissa kosija hankkii kihlasormuksen salaa kumppaniltaan ja usein tällaisessa tilanteessa kosija pyrkii yllättämään kumppaninsa jollakin ainutlaatuisella ja odottamattomalla tavalla, esimerkiksi suosikkipaikassa, jossa he tapasivat, tai erityisen merkittävässä ympäristössä. Monille tuttu ja perinteinen tapa on, että kosija polvistuu ja tekee kosinnan polvillaan. Tämä ele symboloi nöyryyttä ja sitoutumista. Usein kosinnan yhteydessä lahjoitetaan timanttisormus, joka toimii symbolina ikuisesta sitoutumisesta. Sormus valitaan kuitenkin kumppanin mieltymysten ja tyylin mukaan, joten sen ei ole pakko olla timanttisormus. Sormukset voidaan myös hankkia yhteistuumin ilman salailua kun päätös kihlautumisesta on tehty. Vihkisormukset ostetaan yleensä molemmille kumppaneille ennen vihkitilaisuutta. Perinteisesti vihkisormukset vaihdetaan vihkitilaisuudessa ja ne symboloivat avioliiton solmimista.

On tärkeää muistaa, että jokainen parisuhde on yksilöllinen, ja siksi myös kosinnat ja sormusten hankinta vaihtelevat suuresti pariskunnasta toiseen. Jotkut voivat suosia perinteisempiä tapoja, kun taas toiset voivat valita persoonallisempia ja epämuodollisempia lähestymistapoja. Ei siis ole olemassa mitään oikeaa tai väärää tapaa kosia ja hankkia kihla- tai vihkisormus.

Wedding Rings
Wedding reception

Määritä budjetti sormukselle

Ennen kuin aloitat sormusten etsimisen, kannattaa päättää paljonko olen valmis käyttämään rahaa sormuksiin. Sormuksien hinnat vaihtelevat suuresti riippuen materiaaleista, työn määrästä sekä jalokivien koosta ja laadusta.  Sormuksen valintaa helpottaa kun päätät heti alkuun kuinka paljon olet valmis käyttämään rahaa sormuksiin.  Voit saada edullisestikin persoonallisen ja näyttävän sormuksen, kun materiaalit ja jalokivet valitaan oikein. Usein ajatellaan, että tilaustyönä tehty sormus on erityisen kallis, vaikka se voi olla jopa edullisempi kuin koruliikkeestä ostettu. Kultasepät ja käsityöläiset myyvät korut usein suoraan ilman välikäsiä. Tästä syystä suoraan tekijältä ostettu sormus on hinnaltaan hyvin kilpailukykyinen vaihtoehto.

Tyyli ja sormuksen koon mittaaminen

Jos et ole varma, millaisista sormuksista kumppanisi pitää, selvitä ensin hänen mieltymyksensä ennen kuin teet ostopäätöksen. Voit kysyä häneltä suoraan tai pyytää häntä näyttämään kuvia sormuksista, joista hän pitää. Tämä auttaa sinua löytämään hänen tyyliinsä sopivat sormukset. Samalla voit selvittää kumppanisi sormuskoon. Jos haluat tehdä sen salassa, joudut käyttämään hiukan luovuutta koon selvittämiseen. Jos mahdollista, mittaa  hänen nimettömässä sormessa käyttämänsä sormuksen sisähalkaisija. Mittaus tulisi tehdä vähintään puolen millin tarkkuudella. Mittaukseen soveltuu parhaiten työntömitta, joita löydät edullisesti rautakaupoista. Voit tilata edullisen sormusmitan täältä. Voit myös tulostaa alta itsellesi sormuksen mittaustyökalun ja selvittää sen avulla sormuskokosi. 

Taking Rings from the Display Counter
Engagement ring materials yellow gold, rose gold, white gold, palladium, platinium

Valitse sormuksen materiaali

Kihla- ja vihkisormukset valmistetaan yleensä jalometalleista kuten  keltakullasta, ruusukullasta, valkokullasta, platinasta tai palladiumista. Suomessa sormukset valmistetaan yleensä joko 14 karaatin kullasta tai 18 karaatin kullasta. Tämä tarkoittaa sitä, että 14k kullasta 58.5 % on, aitoa kultaa ja loput 41.5 % on muita seosaineita 18 karaatin kullassa vastaavat luvut ovat 75% kultaa ja 25% muita seosaineita.  Tutki eri vaihtoehtoja ja valitse sitten materiaali, joka sopii parhaiten sinun ja kumppanisi mieltymyksiin. Yleisesti ajatellaan, että timanttien loisto korostuu värittömissä jalometalleissa. Toisaalta varsinkin pienemmät timantit erottuvat paremmin keltakullassa tai ruusukullassa. Täältä löydät lisää tietoa timanteista.

Valitse jalokivet sormukseen

Jos haluat sormukseen jalokiviä, mieti etukäteen minkä värisiä kiviä haluat ja minkä kokoisina. Yleisimpiä jalokiviä vihki- ja kihlasormuksissa ovat timantit. Myös muita kestäviä jalokiviä käytetään usein, kuten safiireja, rubiineja, pinkin sävyisiä morganiitteja tai synteettisiä kiviä kuten moissaniitteja. Lue lisää muista jalokivistä täältä. Jalokivien koko ja laatu vaikuttavat merkittävästi sormuksen hintaan ja tietysti myös ulkonäköön. Pienet timantit ovat varsin edullisia ja niistäkin voi saada näyttävän sormuksen kun kiviä istutetaan useampi vierekkäin. Niin sanotut labratimantit ovat myös aitoja timantteja, mutta ne valmistetaan labraolosuhteissa. Etenkin isommat labratimantit ovat huomattavasti edullisempia kuin maasta kaivetut timantit ja ovat siksi saaneet suosiota ekologisena vaihtoehtona. Niin kutsutut Salt and Pepper timantit ovat hyvä vaihtoehto uniikkeja edullisia timantteja hakevalle. Myös hiomattomista raakatimanteista tai esim. Herkimer kvartseista voi tehdä persoonallisia sormuksia.  Jos haluat hankkia timantin itse, täältä löydät hyviä vinkkejä timanttien hankintaan.

Lähikuva timanteista
Diamond cuts timantit kihlaosrmuksiin

Valitse jalokiven hionta

Kuvassa on erilaisia jalokivien hiontoja. Pyöreät ovat kaikkein yleisimpiä ja niitä saa myös todella pieninä, jopa 0.7mm halkaisijaltaan. Sormuksen runkoon istutetaan usein esimerkiksi brilliantteja tai princess-hiottuja  jalokiviä erilaisilla istutustekniikoilla.  Kannattaa huomioida, että suuremmat kivet ovat yllättävän korkeita. Tästä syystä varsinkin isommille kiville tehdään oma kastikka, jonka tyyli määrittelee hyvin paljon sormuksen ulkonäön. Kastikka on se osa sormusta, johon jalokivet istutetaan. Viistehiottujen kivien lisäksi sormuksissa voidaan käyttää sileitä kapussikiviä tai hiomattomia timatteja tai muita kivikiteitä.

Sormuksen sivuprofiilit

Sormusten sivuprofiilit voidaan jakaa karkeasti kolmeen eri kategoriaan.

1. Klassisessa profiilissa rungon korkeus on sama kauttaaltaan. Tämä profiili antaa sormukselle ajattoman ulkonäön.

2. Korotettu profiilissa rungon korkeus nousee kohti keskikiveä.  Korotettu profiili lisää hieman painoa sormukseen, mutta tuo siihen juhlavuutta.

3. Katedraaliprofiilissa rungon korkeus nousee kohti keskuskiveä kuten korotetussa profiilissa, mutta se on ilmavampi toteutus.  Runko haarautuu sormuksen hartioiden kohdalta kahdeksi osaksi ja ne kiinnittyvät kastikkaan.

Näihin kaikkiin tyyppeihin voidaan istuttaa mikä tahansa yllä esitetyistä jalokivistä ja niihin voi myös lisätä sivukiviä tai istuttaa runkoon pienempiä jalokiviä. 

Kihlasormuksen sivuprofiilit
Kihlasormusten yläprofiilit

Sormusrungon yläprofiili

Kun katsot sormusta ylhäältäpäin, näet sormuksen yläprofiilin. Karkeasti luokiteltuna ne voidaan jakaa kolmee päätyyppiin. 

Tasaleveä runko on kauttaaltaan samanlevyinen. Tasaleveää runkoa voidaan myös hiukan kevennetään alhaalta, jolloin se saa keveämmän ilmeen.

Sisäänkapeneva runko luo keveän ja juhlavan ilmeen. Käytetään usein korotetussa- tai katedraalirungoissa.

Ulos kapeneva on ulkoreunoiltaa kapeampi kun kastikan liitoskohdassa. Tähän runkotyyppiin voidaan helposti istuttaa sivukiviä.

Kihlasormusten rungon muoto

Sormusrungon poikkileikkaus

Perinteinen kihla- tai vihkisormuksen rungon poikkileikkaus on usein puolipyöreä. Myös muita vaihtoehtoja  on tarjolla. Kuvassa on esitetty yleisimpiä sormusrungon poikkileikkauksia. Päivittäiseen käyttöön kannattaa valita riittävän jämäkkä sormusrunko. Liian hento runko vääntyy helposti soikeaksi. Lisäksi sormuksen sisäpinnan muodolla on suuri merkitys käyttömukavuuteen. Riittävät pyöristykset sisäkulmissa takaavat miellyttävän käytön. 

Istutustapoja sormusrunkoon

Kanavaistutuksessa kivet istutetaan uraan ja sivuille jää ohut metalliseinämä.

Raeistutuksessa kivet istutetaan pienten rakeiden avulla ja niiden taustat leikataan peilikiiltäviksi.

Runkoonviilatussa istutustavassa istukat viilataan rungosta ja metallia jää näkyviin vain hyvin vähän.

Pintaraeistutus kivet istutetaan rungon pintaan rakeiden avulla.

Kynsistutuksessa kivet kiinnitetään kynsillä. Palkki-istuksessa kivien väliin jätetään kapea palkki, joka pitää kivet paikoillaan.

Pavé-istuksessa pienet kivet istutetaan hyvin lähelle toisiaan pienten rakeiden avulla. Kehysistuksessa kivet istutetaan ympäröivään kehykseen. Hiertäen kivet istutetaan sormuksen pintaan jyrsittyyn istukkaan ja metallia siirretään hiertämällä kivien reunoille

Timanttien istutustapoja sormuksen runkoon
Yleisiä kihla ja vihkisormusmalleja

Yleisiä vihki- ja kihlasormusmalleja

Solitaire-sormus esim. kruunuistutuksella on hienostuneisuuden ja puhtaan rakkauden symboli. Malli sopii tyylikkäälle, ajatonta kauneutta arvostavalle naiselle.

Kehysistutuksella saa modernia ilmettä ja se sopii menevälle itsevarmalle naiselle.

Halo-sormus on muodikkaan ja hurmaavan naisen valinta, jossa keskuskiveä ympäröivät pienet timantit tehostavat sen loistoa.

3-kivinen sormus edustaa menneisyyttä, nykyisyyttä ja tulevaa. Malli on hyvä vaihtoehto merkityksellisestä sormuksesta pitävälle.

Jännitesormuksessa rungon väliin istutettu kivi näyttää leijuvan. Tämä sopii naiselle, joka pitää minimalistisesta modernista tyylistä.

Klusterisormuksessa on yhden suuren keskuskiven sijaan paljon pieniä kiviä. Malli tarjoaa edullisen vaihtoehdon näyttävyyttä haluavalle.

Halkaistu sormus mahdollistaa keveän, näyttävän ja omaperäisen ilmeen erilaisuutta arvostavalle.

Vintage-sormus sopii romanttiselle ja perinteiselle naiselle, joka arvostaa historiallisia arvoja ja menneen ajan kauneutta.

Kustomoitu sormus sopii naiselle, jolla on omaperäinen taiteellinen tyyli ja joka ei tyydy tavanomaiseen.

Haluatko apua kihla- tai vihkisormuksen suunnitteluun?

Annan mielelläni tarjouksen toiveidesi mukaisen kihla- ja vihkisormuksen suunnittelusta ja valmistuksesta. Autan myös ideasi jalostuksessa ja jalokivien valinnassa. Sormus tilaustyönä on ratkaisusi, jos haluat juuri oman näköisesi sormuksen. Pyydä rohkeasti tarjous, sillä tarjouksen pyytäminen ei sido sinua mihinkään. Lue tyytyväisten asiakkaideni palautteita täältä. Kuvia tekemistäni erilaisista tilaustöistä löydät täältä  tai Instagramista @ainuajewelry.

bottom of page